Błędy żywieniowe – jak im zapobiegać? Zapoznaj się z najważniejszymi informacjami

 w diety, Dobra forma, odchudzanie

W dzisiejszych czasach prowadzenie zdrowego stylu życia nie jest proste. Nieustanny stres, pośpiech, nadmiar obowiązków i brak czasu na regenerację negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia oraz skłania do złych nawyków żywieniowych. Wielu ludzi nie jest świadomych jakie błędy popełnia komponując swoją dietę. Ich eliminacja bywa bardzo trudna, ponieważ mają one zwykle nawykowy charakter. Błędy żywieniowe mogą dotyczyć różnych aspektów, najczęściej ilości przyjmowanych składników odżywczych oraz częstości spożywania pokarmów.

Kolory na talerzu

  1. Jedzenie co chwilę lub od czasu do czasu czyli nieregularne spożywanie posiłków
  2. Ach, ta ukochana bułka z wędliną na śniadanie, czyli zbyt mała różnorodność posiłków
  3. Bez śniadania do obiadu, czyli pomijanie śniadań i/lub ich zła jakość
  4. Obiad tu, obiad tam czyli spożywanie obfitych/podwójnych i „późnych” obiadów
  5. Gdy zgasną światła, czyli jedzenie późnym wieczorem i nocą
  6. Po śniadaniu orzeszki, a w pracy ciasteczko czyli pojadanie między posiłkami
  7. By osłodzić sobie życie, czyli zbyt duża podaż cukru
  8. Gdy smutno na ratunek ciasteczka czyli traktowanie jedzenia jako pocieszenie
  9. U cioci na imieninach, gdy są goście i jest rodzina… czyli zjadanie zbyt dużych ilości pożywienia w czasie świąt i innych uroczystości
  10. Pij na zdrowie czyli zbyt mała podaż płynów lub zła ich jakość

Jedzenie co chwilę lub od czasu do czasu czyli nieregularne spożywanie posiłków

Fakty: Częste jedzenie w małych porcjach przyśpiesza metabolizm i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dorosły człowiek powinien jeść 4-5 razy dziennie, zachowując właściwe odstępy między posiłkami wynoszące około 3-4 godziny. Krótsze przerwy (poniżej 2 godzin) zaburzają procesy trawienia, natomiast jedzenie dużych ilości pożywienia w bardzo długich odstępach czasu sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Gdzie tkwi problem? Nieregularne spożywanie posiłków często wynika z intensywnego trybu życia. W dni kiedy pracujemy lub chodzimy do szkoły często brakuje czasu na posiłki (zwykle zjadamy ich mniej, ale o większej objętości i późniejszą porą), natomiast w dni wolne chętnie jemy częściej. Zazwyczaj nie zwracamy uwagi kiedy spożywamy posiłek i czy zachowujemy właściwe odstępy między kolejnymi porcjami pożywienia.

Porada: Ustal stałą liczbę posiłków spożywanych w ciągu dnia 4 lub 5. Pomiędzy nimi nie jedz nic, sięgaj natomiast w tym czasie po płyny. Zastanów się o jakich godzinach zwykle zjadasz lub możesz zjeść posiłek Nie muszą być one określone bardzo precyzyjnie, ale staraj się spożywać poszczególne posiłki o podobnej porze (także w weekendy). Pamiętaj o zachowaniu właściwych odstępów między poszczególnymi posiłkami. Unikaj zarówno zbyt krótkich jak i zbyt długich przerw pomiędzy nimi.

Ach, ta ukochana bułka z wędliną na śniadanie, czyli zbyt mała różnorodność posiłków

Fakty: Nie istnieje taki produkt spożywczy, który dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Aby odżywiać się zdrowo trzeba sięgać po produkty z różnych grup, zgodnie z piramidą żywienia. To jedyna możliwość zapewnienia organizmowi wszystkich najważniejszych składników.

Gdzie tkwi problem? Mamy tendencję do sięgania stale po te same produkty. Na śniadanie czy kolację często jemy to samo. Zwykle są to ulubione potrawy, nierzadko bogate w tłuszcz i węglowodany proste. Ulegamy całkowicie własnym preferencjom żywieniowym, wygodzie i przyzwyczajeniom. Przykładowym problemem związanym z mało urozmaiconą dietą jest niskie spożycie warzyw i owoców w okresie zimowym i wczesnowiosennym. Bardzo rzadko spożywamy także pełne ziarna zbóż, orzechy, nasiona, ryby czy suszone owoce.

Porada: Staraj się urozmaicać swoją dietę. Zamieniaj produkty, eksperymentuj. Na śniadanie zjedz nie tylko bułkę z wędliną, ale dodaj do niej sałatkę, pomidory lub oliwki oraz sięgnij po owoc, czy kiełki zbóż. Nawet jeżeli pieczywo z masłem i dżemem to Twoje ulubione poranne menu to zamień je od czasu do czasu na jajecznicę, płatki z mlekiem czy naleśniki. Zawsze korzystaj z owoców i warzyw sezonowych. Zimą także z nich nie rezygnuj, próbuj egzotycznych odmian. Zmieniaj rodzaje pieczywa i płatków.

Bez śniadania do obiadu, czyli pomijanie śniadań i/lub ich zła jakość

Fakty: Śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jego pominięcie powoduje brak energii, rozdrażnienie, kłopoty z koncentracją oraz często także zwiększony apetyt w dalszej części dnia. Śniadanie powinniśmy spożywać jak najszybciej po obudzeniu się (maksymalnie do 2 godzin). Najlepiej jeść je między 7 a 9 rano. Powinno być ono pożywne, bogate w węglowodany złożone, białko i witaminy. Może być nieco bardziej kaloryczne, gdyż przemiana materii w godzinach porannych jest najszybsza.

Gdzie tkwi problem? Śniadanie często jest pomijane, zwykle z powodu porannego pośpiechu lub zbyt wczesnej pory wstawania. Niejednokrotnie zastępujemy go kawą i słodką przekąską, co jednak powoduje, że dość szybko po nim następuje gwałtowny spadek cukru we krwi i stajemy się głodni. Coraz chętniej sięgamy także po gotowe produkty, reklamowane jako „idealne na śniadanie”. Zwykle zawierają one jednak zbyt dużo węglowodanów i nie dostarczają potrzebnych składników odżywczych i witamin.

Porada: Zawsze jedz śniadanie. Często zmieniaj menu, staraj się spożywać na nie także owoce, warzywa czy pełne ziarna zbóż. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść pożywnego śniadania w domu, zjedz je zaraz po przyjściu do szkoły/pracy. Najlepiej gdy przygotujesz je wcześniej. Pamiętaj, że kawa i ciastko to bardzo zły pomysł na śniadanie. Energii doda tylko na chwilę, a głód pojawi się szybko.

Obiad tu, obiad tam czyli spożywanie obfitych/podwójnych i „późnych” obiadów

Fakty: Obiad w naszej kulturze jest najważniejszym i najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia. Przypisywany jest mu ważny aspekt psychologiczno-społeczny, gdyż nierzadko gromadzi się przy nim cała rodzina. Najlepiej gdy jest on spożywany we wczesnych godzinach popołudniowych, gdy są duże szanse na spalenie dostarczonych wraz z nim kalorii. Obiad powinien być pełnowartościowy i najlepiej gdy będzie zawierał produkty zbożowe, białkowe, tłuszczowe oraz warzywa i owoce, również w formie surowej. Często jednak jakość tego posiłku jest niska. Wiele Polaków zjada główny, ciepły posiłek poza domem w barach i restauracjach lub przygotowuje je na bazie dań półgotowych.

Gdzie tkwi problem? Zazwyczaj obiad spożywamy o późnej porze, nierzadko łącząc go z kolacją. Chcąc nadrobić zaległości z całego dnia zjadamy bardzo dużo pożywienia naraz. Dostarczamy nadmiernej ilości kalorii, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż organizm nie jest w stanie ich “zużyć”. Duże, ciężkostrawne obiady przyczyniają się do powstawania niestrawności czy wzdęć. Bywa, że spożywamy dwa obiady: w pracy z kolegami i po powrocie do domu wraz z rodziną. Brak czasu i wygoda powoduje, że coraz większą popularnością cieszą się dania kupowane na wynos lub półgotowe, które są przede wszystkim bogatym źródłem niezdrowych tłuszczy, barwników i konserwantów.

Porada: Zdecyduj czy obiad będziesz spożywać w pracy czy w domu. Nie zjadaj podwójnie. Uważnie wybieraj restauracje, możliwie najrzadziej sięgaj po produkty typu fast-food. Staraj się jeść obiad najpóźniej do godziny 16. Unikaj obiadokolacji. Staraj się właściwe rozkładać posiłki w ciągu dnia tak, aby nie dopuszczać do uczucia wilczego apetytu późnym popołudniem i wieczorem. Pamiętaj, że najzdrowsze obiady to te przygotowane w domu, ale nie na bazie produktów półgotowych. Wyszukaj dania, które można przygotować w stosunkowo krótkim czasie i nie wymagające bardzo dużego nakładu pracy. Staraj się, aby obiady nie były monotonne.

Gdy zgasną światła, czyli jedzenie późnym wieczorem i nocą

Fakty: W godzinach późnowieczornych i nocnych nasz metabolizm zwalnia. Układ pokarmowy potrzebuje odpoczynku, dlatego najlepiej kolację jeść 2-3 godziny przed snem. W porze wieczornej organizm nie jest w stanie spalić nadmiaru spożytych kalorii, dlatego też przyczynia się to do gromadzenia nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Jedzenie przed samym snem lub nocą utrudnia trawienie i warunkuje powstawanie wielu dolegliwości np. niestrawności, bólu brzucha czy wzdęć. Może przyczyniać się do kłopotów z zasypianiem i bezsennością.

Gdzie tkwi problem? Późny powrót do domu, a w nim szereg obowiązków skłania do spożywania późnych kolacji. Niestety niejednokrotnie na tym posiłku się nie kończy. Chętnie bowiem pojadamy w czasie wieczornego wypoczynku np. w czasie oglądania telewizji.. Posiłki, które zjadamy późną porą zwykle są bogate w cukry proste i tłuszcz. Osoby pracujące do późnych godzin nocnych często, aby utrzymać koncentrację sięgają po słodycze, które szybko dodają energii i zawierają sporo kalorii. Problemy z nocnym jedzeniem są często charakterystyczne dla osób zmagających się z bezsennością. Gdy pojawia się trudność z zaśnięciem wiele z nas nawykowo pierwsze kroki kieruje się w stronę kuchni, a spożywane produkty często jeszcze bardziej utrudniają zaśnięcie.

Porada: Nie należy pomijać kolacji. Trzeba zjadać ją około 2-3 godziny przed ułożeniem się do snu. Nie może być ona ciężkostrawna, ale po jej zjedzeniu powinno pojawić się uczucie lekkiej sytości. Dobrze organizuj codzienne zajęcia. Staraj się tak wszystko zaplanować, aby wieczorem mieć chociaż chwilę na wyciszenie się i relaks. Pamiętaj, że wieczorne rytuały ułatwiają zasypianie. Jeżeli nie możesz zasnąć staraj się wypracować inne sposoby niż pojadanie. Unikaj picia kawy oraz napojów energetycznych wieczorem. Lepiej pić wodę, herbatę zieloną lub ziołową. Gdy odruchowo wstajesz w nocy po coś do jedzenia, najlepiej pozbądź się tych produktów po które najchętniej wtedy sięgasz np. cukierki, paluszki. Właściwie rozkładaj porcje. Jedz pożywne śniadanie i obiad, aby uniknąć nadmiernego apetytu w dalszej części dnia.

Po śniadaniu orzeszki, a w pracy ciasteczko czyli pojadanie między posiłkami

Fakty: Pojadanie między posiłkami to jeden z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych. Jest to zły nawyk, gdyż robiąc to zwykle nie kontrolujemy ilości ani jakości spożywanych produktów. Najczęściej przekąski stanowią niezdrowe produkty takie jak: fast-foody, chipsy, paluszki oraz różnego rodzaju słodycze i pieczywo cukiernicze. Ciągłe jedzenie zaburza proces trawienia i może być przyczyną różnych dolegliwości np. wzdęć czy bólów brzucha. Wartym podkreślenia jest fakt, że pojadamy nie tylko w domu, pracy czy szkole, ale wielu innych miejscach np. na ulicy, w samochodzie, podczas podróży komunikacją miejską co znacznie utrudnia przestrzeganie zasad higieny związanej ze spożywaniem posiłków. Przyczyn sięgania po przekąski między posiłkami jest wiele a wśród nich najczęściej wymienia się stres, względy towarzyskie, czy złą jakość głównych posiłków i nieprawidłowe przerwy pomiędzy nimi.

Pojadanie dotyczy wszystkich grup wiekowych, przy czym zaleca się zwrócić szczególną uwagę na ten nawyk u dorosłych i osób starszych, gdyż w znacznej mierze może się to przyczyniać do rozwoju nadwagi i otyłości.

Gdzie tkwi problem? Pojadanie uważamy za naturalną czynność. Bardzo chętnie sięgamy po różne produkty w czasie pracy, czy oglądania telewizji gdy nasza uwaga skierowana jest na inne czynności, w związku z czym nie jesteśmy w stanie określić ile zjedliśmy. Często pojadamy, gdyż nie spożywamy pełnowartościowych posiłków (zwłaszcza śniadania i obiadu) co zwiększa nasz apetyt. Nierzadko zjadamy „coś” z nudów. Kiedy jesteśmy znużeni szczególnie chętnie sięgamy po szybko zwiększające poziom cukru we krwi słodycze lub dające wrażenie sytości produkty typu fast-food. Wpływ na chęć do robienia częstych przekąsek ma otoczenie np. inni jedzący ludzie, przyjemny zapach z piekarni czy kolorowe reklamy. Bardzo często nie potrafimy też odmawiać osobom częstującym nas różnymi smakołykami. Szczególnie lubimy pojadać wieczorem, gdy po pełnym obowiązków dniu możemy nadrobić „jedzeniowe” zaległości.

Porada: Zjadaj 4 lub 5 regularnych posiłków dziennie, z zachowaniem właściwych odstępów. Pozwoli to na kontrolę apetytu w ciągu całego dnia. Staraj się by były one pełnowartościowe i nie zawierały tzw. pustych kalorii. Do posiłków dodatkowo spożywaj owoce, orzechy, kiełki zbóż itp. Między posiłkami pij wodę, herbatki i soki. Podjadania odzwyczajaj się powoli. Staraj się określić powód, częstego sięgania po przekąski. Jeżeli jest nim rzeczywisty głód to zastanów się gdzie popełniasz błąd i popraw swoje odżywianie kierując się zasadami zdrowego żywienia. Jeżeli przyczyny tkwią w Twoim otoczeniu staraj się unikać sytuacji, które stanowią pokusy.

Odzwyczaj się jedzenia w czasie pracy, oglądania, czytania itp. Jedz powoli i spokojnie, tak aby organizm mógł „zarejestrować” spożyty posiłek. W miarę możliwości powstrzymuj się jedzenia na przystankach, w poczekalniach itp. W tym czasie zajmij się czymś innym np. czytaniem prasy. Jeżeli koniecznie musisz coś przekąsić najlepiej sięgnąć po owoce, warzywa, soki, produkty z pełnych ziaren zbóż, chude produkty nabiałowe czy orzechy i nasiona. Gdy poczujesz głód warto najpierw napić się. Nie gromadź w domu zapasów słodyczy oraz słonych przekąsek. Staraj się odciąć od stałego myślenia o jedzeniu! Jest wiele innych przyjemności z nim niezwiązanych.

By osłodzić sobie życie, czyli zbyt duża podaż cukru

Fakty: Cukier to źródło tzw. „pustych kalorii”, które poza chwilowym wzrostem energii nie zapewnia naszemu organizmowi żadnych korzyści. Produkty słodkie są bardzo kaloryczne, a w swym składzie zawierają także dużą ilość niezdrowych tłuszczy, konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Ich częste spożywanie może być szybką i łatwą drogą do nadwagi i otyłości, a także do rozwoju cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca i próchnicy. Słodycze mogą także uzależniać.

Gdzie tkwi problem? Słodycze to produkty, które wyróżnia preferowany przez wiele osób, intensywny słodki smak. Chętnie sięgamy po nie zamiast śniadania, gdy potrzebujemy dużej dawki energii. Stanowią idealny dodatek do kawy oraz są świetną przekąską między posiłkami. Co najważniejsze poprawiają także samopoczucie, więc często nie wyobrażamy sobie bez nich trudnych dni. Słodycze to najpopularniejsza forma upominku i nagrody. Ich obecność jest obowiązkowa podczas świąt, rodzinnych uroczystości, spotkań itp. To nimi najczęściej częstujemy gości. Niektórzy nie wyobrażają sobie nawet jednego dnia bez słodkich produktów, co może oznaczać, że są od nich uzależnieni.

Porada: Staraj się ograniczać słodycze, a jeżeli zjadasz ich bardzo dużo najlepiej redukuj ich ilość stopniowo. Ciekawym pomysłem pomocnym w zmniejszaniu ilości spożywania tego typu produktów jest wyznaczanie sobie słodkich dni np. w nielubiany poniedziałek. Jest wiele produktów, którymi można słodycze zastąpić np. owoce, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, orzechy, kiełki, ziarna zbóż itp. Oczywiście, nie trzeba kategorycznie z nich rezygnować. Można od czasu do czasu zjeść cukierka, kawałek czekolady czy małego batonika. Należy jednak kontrolować ilość zjadanych słodyczy. Pamiętaj, że cukier jest wszędzie, dużo znajduje się go np. wysoko przetworzonym musli czy kolorowych napojach. Zwracaj uwagę na to ile łyżeczek cukru dosypujesz do kawy i herbaty (najlepiej nie więcej niż pół). Nie stosuj słodyczy jako formy nagrody lub pocieszenia. Zastąp je inną przyjemnością. Pamiętaj, że ograniczając tego typu produkty z czasem apetyt na nie będzie coraz mniejszy.

Gdy smutno na ratunek ciasteczka czyli traktowanie jedzenia jako pocieszenie

Fakty: Jedzenie to nie tylko prosta czynność fizjologiczna mająca na celu zaspokojenie głodu. Nasze otoczenie w postaci bliskich osób, a także szeroko pojęta kultura masowa ma wpływ na ilość i jakość spożywanych przez nas posiłków. Często sięgamy po pożywienie ze względów towarzyskich lub aby wywołać określone stany emocjonalne (np. zjedzenie słodyczy w celu poprawy humoru). Jedzenie jak wiele innych czynności może stać się czynnikiem uzależniającym. Wiele osób przez objadanie stara się rozładować stres lub zmniejszyć skutki przemęczenia. Coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju zaburzenia odżywiania.

Gdzie tkwi problem? Wiele osób ma tendencję do sięgania po jedzenie (zwłaszcza po bardzo kaloryczne i niezdrowe produkty) z powodów niezwiązanych z rzeczywistym odczuwaniem głodu. Przyczyną niczym nieograniczonej uczty często staje się pochmurny dzień, niepowodzenie w pracy, drobne przykrości, ale także wizyta przyjaciółki czy sukces zawodowy. Oczywiście świętowanie lub „pocieszanie się” za pomocą jedzenia od czasu do czasu jest czymś naturalnym. Prawdziwym problemem jest sytuacja, gdy nawet jednego dnia nie możemy wytrzymać bez określonego rodzaju żywności np. słodyczy.

Porada: Odżywiaj się regularnie zachowując właściwe proporcje posiłków i odstępy między nimi. Staraj się, aby jedzenie (zwłaszcza niezdrowe) nie było głównym elementem „świętowania” lub „poprawiania humoru”, a stanowiło jedynie miły dodatek. Zidentyfikuj rzeczy, które sprawiają Ci dużą przyjemność i które świetnie sprawdzą się w redukowaniu negatywnych emocji np. oglądanie ulubionego filmu, zakupy. Jeżeli w sposób szczególny preferujesz jakiś produkt spożywczy i nie potrafisz bez niego normalnie funkcjonować nawet jednego dnia, staraj się go stopniowo ograniczać i zamieniać na inny. Pamiętaj, że jedzenie nie rozwiąże Twoich problemów, a jeżeli są one związane z nadmiernymi kilogramami mogą je tylko pogłębić.

U cioci na imieninach, gdy są goście i jest rodzina… czyli zjadanie zbyt dużych ilości pożywienia w czasie świąt i innych uroczystości

Fakty: Jedzenie od zarania dziejów odgrywało ważną rolę podczas spotkań towarzyskich. Żywność pełni funkcję integracyjną, oddziałuje na zachowania innych, zapewnia poczucie bezpieczeństwa oraz jest wyznacznikiem pozycji społecznej. Stanowi także bardzo ważny sposób wyrażania gościnności. Podczas świąt i uroczystości zwykle przygotowywana jest większa ilość pożywienia, a produkty spożywcze mają lepszą jakość i są bardziej różnorodne niż na co dzień. Z tych powodów zjadanie odpowiednich porcji sprawia problem wielu osobom. Przejadanie się w czasie świątecznym jest bardzo powszechne.

Gdzie tkwi problem? Jedzenie podczas świąt i innych uroczystości to tradycja. Czas zwykle spędzamy na rozmowach przy suto zastawionym stole, co skłania do częstszego niż zwykle sięgania po różne smakołyki. Różnorodność dostępnych potraw sprawia, że mamy wiele “zachcianek”, którym trudno się oprzeć. Mamy więc tendencję do spożywania nadmiernych ilości pokarmu. Często także słyszymy, że nie wypada nie spróbować jakiejś potrawy, gdyż gospodarze mogą poczuć się urażeni. Jako gospodarz staramy się, aby nasi goście czuli się jak najlepiej i nic im nie zabrakło, co skłania nas do przygotowywania nadmiernej ilości pożywienia. Później pozostałość przygotowanego jedzenia spożywamy z myślą, że lepiej zjeść….niż zmarnować.

Porada: Nie zakładaj, że w czasie świąt i innych uroczystości „będziesz na diecie”. Wyjątkowość tych dni warto podkreślić ulubionymi potrawami i nieco większą ich ilością. Staraj się zatem spróbować wszystkiego na co masz ochotę, ale nakładaj sobie niewielkie porcje. Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa, ale nie popadaj w skrajność. Zachowaj mniej więcej taki rozkład posiłków jak w zwykłe dni. Nie zjadaj podwójnych obiadów! Jeżeli świąteczny dzień będziesz gościć w różnych miejscach ustal gdzie zjesz obiad, a gdzie pozwolisz sobie tylko na słodkości. Naucz się taktownie, ale stanowczo odmawiać. Nie gotuj na zapas – nieświeże dania są niesmaczne i tracą wiele wartości odżywczych. Najważniejszą zasadą w czasie świąt i towarzyskich spotkań jest powstrzymywanie się od nieustannego jedzenia różnych pokarmów. Koniecznie trzeba oderwać się od stołu. W czasie Świąt i rodzinnych spotkań warto na stałe wpisać w tradycję długi spacer lub po prostu wspólną zabawę z dziećmi.

Pij na zdrowie czyli zbyt mała podaż płynów lub zła ich jakość

Fakty: Woda jest niezbędnym warunkiem istnienia życia. i spełnia w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Przede wszystkim wypłukuje toksyny z organizmu, usprawnia funkcjonowanie wielu narządów, reguluje temperaturę organizmu oraz dotlenia organizm. Ponadto reguluje apetyt, nawilża skórę, dodaje energii, przyczynia się do redukcji cellulitu, wspomaga pamięć i wiele innych. Organizm nie może magazynować wody, wydala ją głównie z moczem i potem, dlatego trzeba ją stale uzupełniać. Jej niedobór może być powodem bólu głowy, uczucia zmęczenia i znużenia, zaburzeń odporności, nadmiernego apetytu a w skrajnych przypadkach może prowadzić do odwodnienia, niewydolności nerek i śmierci organizmu. Zapotrzebowanie na wodę tak jak na wiele składników odżywczych jest różne i zależy od wielu czynników.

Więcej płynów powinni dostarczać organizmowi między innymi: sportowcy, kobiety w ciąży, pracownicy fizyczni, a także wszyscy w czasie upałów oraz podczas wzmożonego wysiłku. Szacuje się, że każdego dnia przeciętny dorosły powinien spożywać około 2 l wody, którą częściowo można zastąpić herbatą, kawą czy sokami. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość tych ostatnich – często ich głównym składnikiem są barwniki i cukier. Największy udział wśród płynów powinna mieć woda mineralna, niegazowana. Najlepiej pić ją często, ale w małych ilościach.

Gdzie tkwi problem? Zwykle nie zwracamy uwagi na ilość wypijanych płynów w ciągu dnia. Najczęściej dostarczamy je do organizmu w czasie posiłków. Nierzadko spożywanymi napojami są kawa, herbata, napoje gazowane czy sztuczne soki. Głównie sięgamy po napój wtedy, gdy odczuwamy pragnienie. Pijemy łapczywie, dostarczając dużo płynu naraz, ale w długich odstępach czasu. Bywa, że ograniczamy specjalnie ilość płynów, aby zmniejszyć częstość wizyt w toalecie.

Porada: Określ ile płynów dziennie spożywasz (wody, herbaty, kawy, mleka, ziół, soków, napojów gazowanych itp.). Jeżeli jest to mniej niż 1,5 l podejmij kroki, aby zwiększyć ich ilość. Gdy nie lubisz wody, wprowadzaj ją stopniowo. Miej na uwadze, że częstsze wizyty w toalecie są naturalnym objawem po zwiększeniu ilości wypijanych płynów, który z czasem się unormuje. Pamiętaj, że wodę najlepiej pić regularnie, w niewielkich ilościach, małymi łykami. Korzystnym nawykiem jest wypijanie jej zaraz po obudzeniu się. Zabieraj butelkę wody do pracy, szkoły, na spacer. Staraj się pić między posiłkami. Nie wypijaj zbyt dużej ilości herbaty, kawy czy soków (ogranicz ich ilość maksymalnie do 2 szklanek danego rodzaju napoju).

Jeśli potrzebujesz wsparcia, nie wiesz jak samodzielnie skomponować zdrowy jadłospis, skorzystaj z porad ekspertów i zapoznaj się z ofertą – Rozpocznij dietę Dietmap

Autor: Magdalena Wawrzeńczyk, Doradca Medyczny

Zachęcamy również do zadawania pytań i komentowania na forum.

Polecane wpisy

Zostaw komentarz

Start typing and press Enter to search